utorok 26. mája 2015

Pred génmi sa neschováme ...

Zivot je casto velky paradox. Pocas dlhych storoci niektore narody prekonavaju vyznamne geneticke zmeny a takmer nepozorovane sa zmenia z jednej etnickej skupiny na druhu bez toho, aby si to sami uvedomovali.  Jednym z takychto narodov, ktory prekonal diametralne odlisny prerod od povodnej narodnosti su prave Madari. Madari pochadzaju z Ugrickej resp. Finno-Ugrickej rodiny, ktora sa zrodila na Urale medzi Aziou a Europou. Dnesni Madari prezivaju v reliktnej podobe lebo ich jazyk a kultura nezodpoveda genetickemu povodu. Madari su dnes podla krvi a tela plnym clenom slovanskych narodov podobne ako Slovaci a Cesi. 

Jednym z najvyznamnejsich vedcov modernej doby na urovni Alberta Einsteina bol skromny brnensky mnich Johann Gregor Mendel - otec modernej genetiky a genetickeho inzinierstva. Vdaka genetike dnes sme schopni dorobit viacej potravin a zit ovela lepsie ako nasi predkovia. Vdaka genetike coraz viac spoznavame aj sami seba, najma kto sme a odkial pochadzame. V poslednych rokoch sa genetika spaja s antropologiou, geografiou, archeologiou a linguistikou a ukazuje nam, ze cele ludstvo pochadza z Vychodnej Afriky - prave z oblasti kde sa zemska kora pretrhla po celej dlzke africkeho kontinentu a vytvorila hlboku a tektonicky aktivnu priekopovu prepadlinu. V oblasti Etiopie vykopavky vyniesli na povrch kompletne kostry ludi rodu Homo sapiens, ktore maju okolo  200.000 rokov. Geneticky vyskum zaroven dokazal, ze v tejto casti Afriky je aj najbohatsia variacia ludskych genov -typicke pre  povodnu kolisku ludskeho rodu.
Slovansky geneticky kod 
Europske narody maju typicke geneticke zlozenie. Slovania sa vyznacuju vysokym zastupenim YR1a chromozomu a jeho variacie R1a1a. Napriek tomu, ze su tri teorie o povode tejto haploidnej skupiny, predsa, tieto geny sa spajaju so slovanskymi narodmi. Napriklad praca Semino et al. (2000), "The Genetic Legacy of Paleolithic Homo sapiens sapiens in Extant Europeans: A Y Chromosome Perspective"Science 290: 1155–59 
V dnesnej dobe su vsetky narody na svete zmiesane typy a “ciste rasy” neexistuju, predsa, kazdy narod ma svoje specificke geneticke spectrum, ktore poukazuje na rodinne pribuzenstvo. Podla obsahu R1a su najrydzejsi Slovania Luzicki Srbi, ktori dnes ledva prezivaju vo vychodnom Nemecku, najma v Branderbursku v okoli mesta Cottbus. Geneticky kod Luzickych Srbov je az na 64% slovansky. A predsa vieme o nich velmi malo. Mozno iba fanuskovia fudbalu sa rozpomenu na sucastneho kapitana nemeckej reprezentacie Michaela Ballacka, ktory je Luzicky Srb.
Druhy geneticky najsilnejsi Slovania su Poliaci  s vyse 57% obsahom R1a. Poliaci sa zaroven aj pokladaju vo svetovej literature za najhomogennejsi narod na svete (jeden narod, jedna kultura, jedno nabozenstvo, jedna suvisla krajina).  Dalsi v poradi su Ukrainci (50% YR1a), potom  Rusi (48%) a Bielorusi (45%) a potom az my Slovaci (40%) a za nami Cesi (34%). Juzni Slovania ako Chorvati maju iba 29% a Bulhari so Srbmi iba 14% R1a.  Je zaujimave, ze medzi nasich  pribuznych mozme zapocitat aj Norov, Svedov a Islandanov. Nori maju 28%  a Islandania 23% R1a.  Tieto objavy ukazuju na posun severnej vetvy povodnych Slovanov do Skandinavie a odtial na Island.   
Uz pri beznom pohlade na mapu Strednej Europy vidime, ze Madarsko sa nachadza v centre Panonskej Kotliny a je takmer obklucene slovanskymi narodmi. Panonska panva (Panonicum) pripomina velky kotol v ktorom sa dodnes “varia” slovanske geneticke alely okorene madarskou “paprikou.”  Geneticky gulas vo Velkej Dunajskej Kotline (Nagy Alfold) a v Malej Dunajskej Kotline (Kis Alfold) bol povodne Ugro-Finsky  avsak po asimilovani a pridavani stale vacsieho mnozstva "prisad" sa po dlhej dobe “varenia” z Ugro-Finskeho paprikasu uvarili  "slovenske bryndzove halusky."
Kto su Madari?
Madari povodne zili v oblasti Uralu odkial sa zacali postupne posuvat na zapad. Najskor sa usadili v oblasti dominovanej Chazarmi v povodi rieky Don, Dnieper, Bug - teda v typicky slovanskom regione odkial pravdepodobne zacali aj ziskavat slovanske geny. Po napadnuti Pecenovcami sa v polovici deviateho storocia znovu posunuli viac na zapad. Nakoniec prekrocili Karpatske Hory a vtialhli do Panonskej niziny odkial potom robili povestne najazdy az do zapadnej Europy. V polovici desiateho storocia utrpeli tazku porazku nemeckym kralom Ottom I, ktoreho vojska rozdrvili Madarske hordy pri Lechfelde a Augsburgu.  Nomadsky zivot sa im skoncil a postupne sa zacali ucit od Slovanov pokojnejsiemu a usadenemu polnohospodarskemu zivotu. Nakoniec ich posobenie v Panonskej Kotline vyustilo v premenu ich samotnych.
Podla Y-chromozomu, ktory sa prenasa z otca na syna, Madari maju vysoke zatupenie slovanskeho genu R1a (33%), co je iba o nieco menej ako maju Cesi a dvojnasobne viacej ako  maju Srbi a Bulhari. Celkove, tzv. madarske geneticke spektrum je velmi podobne slovenskemu. Seminova geneticka analyza  ukazuje, ze variacia alel v tzv. madarskych genoch je typicky slovanska (vid doleuvedeny obrazok). Principialna komponentna analyza vlastnosti chromozomov europskych narodov ukazuje, ze Madari su presne uprostred slovanskeho stvorca medzi Cechmi, Poliakmi, Ukraincami, Chorvatmi a Macedoncami. Ak by bola analyza urobena aj na Slovakoch potom my by sme boli pravdepodobne napravo a dolu od Cechov.  Pri pohlade na ostatnych jedenast hlavnych genetickych haplotypov, ktore sa dnes v Europe vyskytuju Slovaci a  tzv. Madari maju R1b gen na druhom mieste. (Slovaci 23% a Madari 17% R1b). Vyssie percento tohto zapadoeuropskeho genu u Slovakov je pravdepodobne vdaka Keltom, Nemeckej a Valasskej kolonizacii v minulosti. Takmer vo vsetkych hlavnych genetickych typoch, Slovaci a tzv. Madari maju velmi podobne geneticke spektrum.  

Su Madari Huni?
Dalsia legenda sa tyka chybneho oznacovania Madarov za "Hunov." Anglo-americka terminologia ide tak daleko, ze vola Madarsko "Hungary." To je omyl, ktory potvrdzuje nielen historia, ale najma genetika. Je pravda, ze Atila zanechal cosi zo seba sameho v dnesnej Europe, ale je to velmi malo. Najviac genetickeho kodu, ktory je asociovany s Hunmi maju Ukrainci (5%). Druhe najvacsie zastupenie hunskej krvi je prave ... na Slovensku a to 2.5%. U Madarov bolo namerane iba 1% genotypu "Q." Dokonca aj Cesi maju viac (1.5%) nez Madari.  

Úryvok z originálu ...

Zdroj: http://blog.tyzden.sk/komanche/2010/01/13/transformacia-madarov-a-nove-slovensko/

1 komentár:

  1. Silver ion - Titanium Aluminium Arts
    Silver ion. This alloy is a pure titanium oxide. titanium nitride gun coating It's lightweight titanium fishing pliers and is perfect for best titanium flat iron use with table games, bingo, and table ford transit connect titanium games. titanium blade

    OdpovedaťOdstrániť