utorok 26. mája 2015

Geny-Klany

Geny-Haploskupiny-Klany

Příroda zařídila, že přesně polovinu genetické informace dostáváme od matky a druhou polovinu od otce. Sekvenci DNA tak dědíme po statisíce let po našich předcích a podle určitých genů můžeme spolehlivě zjistit náš původ.
Jak říká Spencer Wells (populační genetik a jeden z autorů publikace Genografic project psané pro National Geographic): „Každá kapka lidské krve je historická kniha napsaná v našich genech.Genetickou analýzou sekvencí DNA současné evropské populace bylo prokázáno, že všichni obyvatelé jsou potomci 7 pramatek a 10 praotců. Tito lidé dali vznik 7 mateřským klanům a 10 otcovským kmenům (haploskupinám).
Každý mužský rod (potomci praotců) nebo každý ženský klan (potomci pramatek), vytvořily v průběhu pradávné historie etnikum se specifickým fyzickým vzezřením a charakterovým projevem.
Jak se lidstvo rozvíjelo a vznikaly nové možnosti cestování a komunikace, tyto rody a klany se vzájemně velmi promíchaly a daly vzniknout společnosti, kterou známe dnesspecifickým fyzickým vzezřením a charakterovým projevem. 
I když je genetická výbava každého z nás jedinečná, některé geny jsou společné všem lidem a další jsou společné určitým skupinám lidí.
Při analýze jsou posuzovány konkrétní geny, tedy určité části DNA, které umožňují každého jedince jednoznačně zařadit ke konkrétnímu mateřskému klanu (mitochondriální DNA), u mužů pak také určit kmen, ze kterého pocházejí (chromozomální DNA).
U mateřského klanu (mitochondriální DNA) se provádí analýza dvou hypervariabilních úseků zároveň (HVR1 + HVR2), což je samozřejmě mnohem přesnější než analýza pouze jednoho z úseků. Mateřský klan proto, že mitochondriální DNA se dědí pouze z matky na děti obou pohlaví, ale do další generace ho může poskytnout zase pouze ženský potomek.
Mužská DNA je vyšetřována v oblasti Y chromozomu. Tento chromozom se dětí pouze z otce na syna, proto pokud chce žena vědět, do kterého klanu patří, potřebuje vzorek DNA mužského příbuzného. 

KLANY MATEŘSKÉ LINIE

Genetickou analýzou mitochondriální DNA bylo po celém světě identifikováno 22 základních haploskupin (klanů). V Evropě se z nich nejčastěji vyskytuje 7 klanů - potomků 7 pramatek. Genetik Bryan Sykes se těmito sedmi evropskými haploskupinami zabýval a ve své publikaci Sedm dcer Eviných jim v roce 2004 přiřadil jmenné názvy:
U – Uršula
X – Xenie
H – Helena
V – Velda
T – Tara
K – Kateřina
J – Jasmína
H – Helena
Klan Helena patří mezi mladý klan,který vznikl před asi 25 – 30 tis. lety, pravděpodobně ve středozemí na Balkáně nebo Anatolii. Dále do Evropy se tento klan rozšířil po ústupu doby ledové.
Tento klan se také nejčastěji vyskytuje v Evropě (v ČR tvoří asi 40 % populace).
Do toho klanu patřil Napoleon Bonaparte a Marie Terezie.

V – Velda
Nejmladším klanem je Velda, která se oddělila před asi 19 – 26 tis. lety. V Evropě je nyní zastoupena rovnoměrně (2 – 8 %), pouze v severní oblasti Skandinávie a v Kantábrii dosahuje zastoupení více než 19 %.
O původu tohoto klanu se zatím vedou diskuze, protože nebylo nalezeno dostatečné množství materiálu, který by některou s hypotéz výrazně posílil.
Mezi slavné členy klanu patří Banjamin Franklin.

T – Tara
Klan Tara tvoří dvě velké podskupiny, které se velmi liší svým výskytem. Tento klan se oddělil z klanu R přibližně před 29 tis. lety v oblasti východního středomoří. O osm tisíc let později se oddělily dvě hlavní podskupiny T1 a T2.
Car Mikuláš II. zavražděný bolševiky patřil do klanu Tara haploskupiny T2.

J – Jasmína
Klan Jasmína je blízce příbuzný klanu Tara. Tyto dva klany se od sebe oddělily asi před 45 tis. lety.
V Česku tvoří tento klan přibližně 11 % populace (podobně jako Tara). V Evropě se nejvíce vyskytuje v Cornwallu (20 %) a Wallesu (15 %).
Podle testovaných ostatků patřil do klanu Jasmína např. Richard III. nebo spisovatel Petrarca.
Do toho klanu patří ledový muž Ötzi, jehož mumifikované ostatky byly nalezeny v roce 1991 na alpském ledovci.
 šech uvedených. Nejvíce se vyskytuje v jižním Řecku (4 %) a severní Itálii. Naopak mezi Siouxy tvoří 15 % populace.
U – Uršula
Klan Uršula tvoří v Česku asi 15 %. Je to klan který se dělí do osmi velkých podskupin a do jedné z nich patří klan Kateřina.
Klan Uršula vznikl před asi 60 tis. lety, z něj po 10 tis. letech oddělily Skupiny U5, U6, U8.

K – Kateřina
Klan Kateřina nepatří mezi nejpočetnější klany v Evropě a jsou místa, kde se téměř nevyskytuje. Nejvíce se vyskytuje na Kypru (20 %) a v jižní části Francie (10 %), naopak v Česku tvoří maximálně 5 % populace.
Kateřina pochází ze západní Asie, kde vznikla před 18 – 36 tis lety z podskupiny U8. Do Evropy se tato skupina dostala v době neolitu.
Do toho klanu patří ledový muž Ötzi, jehož mumifikované ostatky byly nalezeny v roce 1991 na alpském ledovci.

X – Xenie
Klan Xenie se vyskytuje v Evropě úplně nejméně ze všech uvedených. Nejvíce se vyskytuje v jižním Řecku (4 %) a severní Itálii. Naopak mezi Siouxy tvoří 15 % populace.
Klan Xenie vznikl před asi 20 – 35 tis lety v západní Asii a do Evropy se dostal poprvé v neolitu.
Je to to také nejméně  příbuzný klan ostatních evropských klanů, které se vyvinuly z původního klanu R.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára